Historik

"Att främja gymnastik i alla former" blev den nybildade föreningens motto.

Av namnet Halmstad Frigymnaster framgår att man ville ha en "fri gymnastik", som inte bara inskränkte sig till den strikta och formbundna "Lingska" gymnastiken, som då var förhärskande. Därför kom Frigymnasterna att betraktas som "rebeller" av det dåvarande gymnastiska etablissemanget, vilket bland annat tog sig uttryck i svårigheter att få tillgång till träningstider i de lokaler som stod till buds.
Olle Eliasson i action - Foto: Andy Svensson
foto: Andy Svensson
Under 40 år var HFG en utpräglat manlig förening, med som mest ca 130 gymnaster. 1980 startades den första flickgruppen i HFG. Tio år senare deltog HFG:s första Kvinnliga Elittrupp i SM i Truppgymnastik med en stomme av gymnaster från den ursprungliga flickgruppen.
1985 invigdes "Gymnastikens Hus" , en specialhall för Artistisk Gymnastik och Truppgymnastik, med permanent uppställda redskap, mjuka nedslagsgropar, m.m.
Därmed hade en dröm gått i uppfyllelse och en annan gjorde det år 1994, då HFG:s klubbhus på träningscampen i Frösakull stod klart.
HFG:s gymnastiska framgångar under årens lopp återfinns i första hand inom Truppgymnastiken. På damsidan har det sedan starten i SM–sammanhang 1990 blivit en 5:e plats som bäst hittills, men målet är högre ställt än så.
Den guldkanten satt fint!
På senare år har Anders Petersson (bilden) varit klubbens flaggskeHalmstad Frigymnaster bildades 1940 som en typisk kamratförening av en liten grupp likasinnade unga män, som gillade att stå på händer, slå volter, bygga tablåer, etc. "Att främja gymnastik i alla former" blev den nybildade föreningens motto.

Olof Eliasson

Olof Eliasson in action
Foto: Andy Svensson

1952 höll HFG på att dö ut. De unga männen hade blivit äldre och fått delvis andra intressen. Återväxten var dålig. Föreningens ungdomssatsning blev räddningen.På 50- och 60–talen var HFG:s "Ungdomselit" ett välkänt begrepp för Halmstadpubliken. Från och med de första pojk – och ungdomskullarna har HFG bedrivit Artistisk Gymnastik och Truppgymnastik parallellt.Alltsedan 60–talet och fram till dags dato har regelbundna utlandsturnéer sommartid varit en viktig ingrediens för sammanhållningen i olika generationer av "Manlig Elit". Kulmen hittills nåddes 1988, då HFG med en 25 –mannatrupp ingick i "TOP MIX SWEDEN" på en närmare tre veckor lång turné i Brasilien.

Foto: Andy Svensson

På herrsidan har HFG vunnit åtskilliga USM och JSM. Truppen har vunnit SM två gånger samt tagit ett antal 2:a och 3:e placeringar, men kronan på verket var den sensationella EM-vinsten i finska Jyväskylä 1996 , för övrigt första gången som denna tävlingsform hölls.Den guldkanten satt fint!

I Artistisk Gymnastik vann Tommy Svensson JSM på 60 –talet och sedermera även SM samt deltog i både EM och VM, men då för KFUM Stockholm.I slutet på 80- och början av 90–talet ingick Martin Scharp i landslagsgruppen och deltog också i några landskamper.
Under slutet av 90-talet och början av 20-talet var Anders Petersson (bilden nedan)  klubbens flaggskepp.

Anders Petersson

Foto: Andy Svensson

Under senare år har Christoffer Sóos ( bilden nedan) tagit SM-guld, SM-brons och deltagit på EM och i VM.

20Y7-L3I-gPco1P8tnVu[1]

Här kan du lyssna på HFG:s kampsång från 1955

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:24 Skribent: Benjamin Bondesson

räknare

Unika besökare sedan:
2011-03-06

Föreningen har en lång och stolt historia med många framgångar bakom sig.  Föreningen bildades 1940 och hela HFG:s historia från starten finns att läsa i
" En bok om Halmstad Frigymnaster", skriven och utgiven av Lars-Gunnar Wirdheim.

Gymnastikens Hus

Frigymnasterna förfogar sedan 1985 över en egen hall belägen i Söndrumshallens sportanläggning för racketsporter. AG-hallen mäter 36 x 18 meter och har permanent uppställda redskap för Manlig AG.

Vägg i vägg med AG-hallen ligger Trupphallen (36 x 18m), som HFG har tillgång till på heltid. Denna hall är speciellt lämpad för truppträning.

Postadress:
Halmstad Frigymnaster - Gymnastik